Gombás töltöttkáposzta
2004.11.26. 19:58
NYAMMMMMMMM...
Gombás töltött káposzta
Elõzõleg 10 dg szójakockából készítsünk egy adag 1 dl olajon félig megpirított Húspótló szójamasszát a fentiek szerint. Ezután 2 kg vecsési savanyú káposztát öblítsünk át. Ennek legcélszerûbb módja, hogy a káposzta polietilénzacskóját teleöntjük hideg vízzel, jól összerázzuk, és az összefogott nyíláson át leengedjük az összes levét. Az ízesítõ anyagoktól megszabadított mosott káposztát terítsük egy zománcozott fazék aljára, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Ha valódi töltött káposztát készítünk, akkor 16 db savanyított káposztalevelet öblítsük le, és tegyük az apróra vágott káposzta tetejére. Elõtte azonban a levelek vastag fõerét egy éles késsel óvatosan faragjuk le, hogy a tölteléket könnyebben bele tudjuk csomagolni. Fedõ alatt fõzzük min. 1 órán át.
Mialatt a káposzta puhul, készítsünk egy adag gombás húspótló szójamasszát, a töltelék számára. Az elõzõleg megsütött szójakocka ledarálása után szeleteljünk fel 30 dg alaposan megmosott gombát, majd kisebb darabokra vágva 0,5 dl olajon pirítsuk meg. Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és a megsült gomba közé keverve dinszteljük üvegesre, majd a hagymás gombát keverjük a szójamasszához. (Vigyázzunk ne pirítsuk, mert hagymaszagú lesz a töltelék.) Közben 10 dg rizst mossunk meg, tegyük kb. 1 liter meleg vízbe, és forrástól számítva fõzzük kb. 10 percig, amíg megpuhul. Ügyeljünk arra, hogy ne fõzzük túl, de kemény se legyen. Utána szûrjük le róla a vizet, és az elõfõzött rizst is adjuk a masszához. (A leszûrés során a forró fõzõlevet ne engedjük fel hideg vízzel, mert akkor a rizs elázik, és felpuhítja a gombócot.) Végül üssünk rá 2 nagyobb tojást, reszeljünk rá 1 gerezd fokhagymát, adjunk hozzá egy csipetnyi õrölt borsot, 1 mokkáskanál sót, valamint 2 evõkanál rozslisztet, és jól keverjük össze.
Ha a káposzta már majdnem puha, a felét merjük le, majd vizes kézzel formáljunk a masszából 16 db gombócot, és helyezzük a maradék káposztára. A rozslisztre azért van szükség, hogy a massza keményebbé váljon, ne essen szét a fõzés során. Ha a gombócokat káposztalevelekbe csavarva fõzzük, akkor nem szükséges a liszttel való stabilizálás. (A töltelék becsomagolási módja a Káposztasavanyításnál, a recept végén található.) Ezután terítsük a gombócokra a káposzta másik felét, és fõzzük még kb. 20–25 percig, amíg teljesen megpuhul. Ekkor egy nagyobb kanállal óvatosan szedjük ki a gombócokat, és rántsuk be a káposztát. 3 evõkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és hevítsük habzásig. Vegyük le a rántást a tûzrõl, és keverjünk bele fél mokkáskanál fûszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hûlni, majd tovább kevergetve engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sûrûségû legyen. Utána vékony sugárban öntve keverjük a káposztához, tegyünk bele 1 kávéskanál rostos paradicsomlevet, és idõnként átkeverve lassan forraljuk még 5 percig. Paradicsomlé helyett használhatunk fél mokkáskanál paradicsompürét is. A különleges ízek kedvelõi negyed mokkáskanál majorannát is keverhetnek bele. Végül rakjuk vissza a gombócokat, finoman rázzuk össze a káposztával, és ezzel is forraljuk pár percig.
A kész káposzta másnap újramelegítve, és tejföllel dúsítva tálalandó. A töltött káposztát ugyanis nem célszerû frissen fogyasztani. A tejfölt ne forraljuk bele a teljes mennyiségbe, mert akkor hamar megromlik, márpedig az ínyencek szerint csak a két–három napos felmelegített töltött káposztának van jó íze. Ha a tárolás során besûrûsödne, akkor adjunk hozzá kevés vizet, és a tejföllel együtt forraljuk fel. Felhasználáskor ne melegítsük fel az egészet, mindig csak annyit vegyünk ki a hûtõbõl, amennyire éppen szükségünk van. A fenti mennyiségû töltött káposzta 4 személynek 2 napra elegendõ. Aki kedveli a töltött káposztát, az nagyobb mennyiséget is fõzhet belõle, és megfelelõ adagokban lefagyaszthatja, mivel nem csak a szója, hanem a káposzta is jól bírja a mélyhûtõben történõ tárolást.
|