Szójapörkölt
2004.11.26. 18:38
Pörkölt?! Hús nélkül?! Igen! Nézzd meg hogyan!
Szójapörkölt
Elõzõ este áztassunk be 10 dg szójakockát a Szójatepertõnél leírtak szerint. A megdagadt szójakockát a fûszeres vízzel együtt öntsük egy nagyobb serpenyõbe, és fedõ nélkül fõzzük, hogy a leve elpárologjon. Amikor már pezseg, öntsünk rá 1 dl étolajat, és gyakran kevergetve, teljes lángon pároljuk tovább. Még mielõtt az összes olajat felszívná, adjunk hozzá egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, majd 4 megmosott zöldpaprikát szeleteljünk fel, és keverjük az üvegesre dinsztelt hagymához. Miután a zöldpaprika megpuhult, tegyünk bele 2 közepes méretû megmosott paradicsomot is négyfelé vágva, majd adjunk hozzá 1 kávéskanál fûszerpaprikát, és 1 gerezd apróra vágott fokhagymát. Télen a zöldpaprika és a paradicsom 4 púpozott evõkanál lecsóval helyettesíthetõ. Amikor a lecsó zsírjára sült, szórjunk a pörköltre 1 evõkanál lisztet, keverjük össze, majd lassan adagolva öntsünk rá 2 dl hideg vizet. Adjunk hozzá egy csapott mokkáskanál sót, és folyamatosan kevergetve forraljuk össze. A szójapörkölt fõzelékekhez feltétként tálalható.
Galuskához, párolt rizshez szervírozva azonban sokkal finomabb, ha tejfölösen készítjük. Ebben az esetben a vízzel való felhígítás elõtt adjunk még a szójapörkölthöz 0,5 dl tejfölt, majd jól összekeverve, és a vizet hozzáadva forraljuk fel. A Tejfölös szójapaprikás csak hûtõszekrényben tárolható. Ha másnapra besûrûsödne, öntsünk alá kevés vizet, és forraljuk pár percig. Szükség esetén betehetjük a mélyhûtõbe is, mert mint már szó volt róla, a szójás készítmények jól bírják a fagyasztást. A különleges ízek kedvelõi tehetnek a szójapörköltbe egy csipet majorannát vagy tárkonyt is, õrölt borsot azonban ne adjunk hozzá, mert ettõl megkeseredik. A szójapörkölt állaga csak akkor fog hasonlítani a húsból készült valódi pörkölthöz, ha a szójakockát sem az elején, sem a végén nem pirítjuk, nem hagyjuk színesedni. Ellenkezõ esetben rágóssá, taplóssá válik. Laktató fõzelékekhez csak fél adagot készítsünk ebbõl a feltétbõl.
A káposztás ételek kedvelõi a szójapörköltbõl nagyon könnyen készíthetnek ízletes székelykáposztát is, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a liszttel besûrített pörkölthöz nem kell vizet adni
|