Főételek, húspótlók
Nagy Zsuzsanna 2004.11.26. 13:10
Nagyon finom különleges vegetáriánus kaják! NYAMMMM.......
Főételek, húspótlók, feltétek
Hozzávalók: 1 1/2 csésze főtt, leszárított vörös indiánbab 1 1/2 csésze paradicsompüré 1/4 csészényi apróra vágott vöröshagyma 1 teáskanál citromlé 2 teáskanál szójaszósz 1 evőkanál datolyavaj (1 csésze magozott datolya elturmixolva 1/2 csészényi vízzel) 1 teáskanál pirospaprika 1/2 teáskanál só
Keverjük össze a hozzávalókat, és öntsük magas falú tepsibe. Süssük 180 C fokon amíg a paradicsomos mártás kicsit "megdermed" rajta.
Hozzávalók: 50 dkg kifőtt barna tészta (csiga, spirál, kagyló, stb.) 15-20 dkg szezámmag szárazon megpirítva 2 evőkanál + 1/2 dl olívaolaj, 1 evőkanál pritaminpaprika lekvár 1 evőkanál vegamix
Főzzük ki a tésztát enyhén sós vízben, szűrjük le, és amikor kiszedtük egy nagy tálba, akkor keverjünk hozzá 2 ek. olívaolajat, hogy ne tapadjon össze. Pirítsuk meg a szezámmagot, amikor megpirultak a szemecskék vegyük le a tűzrol, és adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd öntsük rá a tésztára, és alaposan keverjük át.
Hozzávalók: 1 csésze leforrázott bulgur 1/2 csésze szójapástétom 1/2 csésze zsemlemorzsa 1 csipet só 1 teáskanál szójaszósz 1-1 evőkanál majoránna, szárított zeller, fokhagyma granulátum, és só 1 diónyi hagyma 2 evőkanál felaprított petrezselyem 2 evőkanál kurkuma (ezt tegyük a forrásban lévő vízbe, amivel a bulgurt felöntjük.)
A bulgur és a zsemlemorzsa kivételével turmixoljuk el a többi hozzávalót, majd fakanállal keverjük hozzá a leforrázott, és megdagadt bulgurhoz.
Formáljunk belőle kis golyócskákat, forgassuk zsemlemorzsába és kiolajozott tepsibe lerakva süssük nagy lángon 10-20 percig, amíg a külseje megpirul.
Hozzávalók: 1 csésze főtt szójabab 1/2 teáskanál só 1/4 csésze felkockázott hagyma 1 csokor zellerzöldje 1/2 teáskanál bazsalikom 1/2 teáskanál oregano 1/8 teáskanál fokhagyma granulátum 4 evőkanál paradicsomsűrítmény
Egy kevés vízben pároljuk meg a hagymát, és a zellert, majd tegyük turmixba, és az összes többi hozzávalóval turmixoljuk simára.
Hozzávalók: 1 1/2 csésze főtt lencse 1 1/2 csésze főtt barnarizs 1/2 csésze finomra vágott hagyma 1 teáskanál só 2 evőkanál szójaszósz 1 csésze durvára darált mandula
Keverjük össze fakanállal az összes hozzávalót. Öntsük kiolajozott, és zsemlemorzsával megszórt tepsibe, 30 percig lefedve, és további 30 percig kitakarva süssük.
Hozzávalók: 1 csésze finomra vágott dió 2 csésze zsemlemorzsa (lehetőleg teljes kiőrlésű 1 csészényit tegyünk a masszába, a másik csészényibe pedig hempergessük bele) 6 evőkanál finomra vágott hagyma 2 teáskanál só 1 teáskanál fokhagyma granulátum 2 evőkanál sörélesztő pehely 4 evőkanál petrezselyem 1 evőkanál majoránna 30 dkg szétmorzsolt TOFU
Pirítsuk meg folyamatos kavargatás mellett a diót, majd keverjük hozzá a fűszereket, és utána a TOFUT, zsemlemorzsát.
Vizes kézzel formázzunk belőle dió nagyságú golyókat, és kiolajozott tepsibe téve 30 perc alatt süssük meg nagy lángon.
|