peacegreenpeace
peacegreenpeace

HELLO

.:Menü.:
 
Naptár (hogy képben legyél)
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
.:Hirlevél.:
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
.:Mozgó képek
 
.:IRJ A VENDÉGKÖNYVEMBE!
 
.:Irj Te is!!!
 
HÜLYESÉGEK
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Viccek :)
 
Pályázat
 
Állitsd be kezdőlapnak!!!
Legyen ez a kezdõlapod
 
Videók ( KATT a képekre)

Click here to watch the flash Animation

Click here to watch the Video

 

szandi91@citromail.hu

nusssss@freemail.hu

 

   

 

 
.:NÉZZ BE.:

Orpheus Egyesület

 

 
Visszaszámlálo
 
.:.:Magyar Nemzeti Parkok
 
.:.:Letöltések

Windows Media Player 10

Real One Player

Winamp

Quick Time

 
.:.:Cikkek
.:.:Cikkek : Vegetáriánus ételek

Vegetáriánus ételek

zöldmagazin  2004.11.24. 17:04

Ez nem azt jelenti hogy mostantól csak kifejezetten csak vizen és gyümölcsön élhetsz hane azt hogy az étrendedbe ne szerepeljen olyan sok hús!!!

Ezen az oldalon vegetáriánus recepteket találsz. Ha nem is vagy vegetáriánus, sok jó ötletet meríthetsz belőle és változatosabbá, egészségesebbé teheted étrendedet. A keretekben látható hozzászólások az indexen található egyik vegetáriánus topikból származnak. Érdekes és elgondolkodtató vélemények vannak bennük.

Sajtos rakott padlizsán

Hozzávalók:2-3 szép padlizsán, a sütéshez olaj, 5-7 deka vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1-1,5 dl tej, 2 dl tejföl, 10-15 deka reszelt sajt, 1 tojássárgája (elhagyható), só, ízlés szerint szerecsendió

Idézet

"Aki csak úgy spontán lesz azzá, valóban megbetegedhet. Több okból. Nincs még felkészülve eme életmódra testileg vagy lelkileg, ezért tiltakozásként megbetegszik. Nem egészíti ki "szellemi táplálékokkal" fizikai táplálékait, ezért fiziológiai okokból megbetgszik. Vagy mindekettő együtt. Meglátásom szerint a vega szellemi ráhangolódás nélkül valóban káros lehet. Hacsak nem szánja rá valaki magát komoly képzésre, mely során megtanulja hogy miből mennyit kell enni ahhoz, hogy minden szükséges anyag bekerüljön a szervezetbe egészséges mennyiségben. Biztos hallottatok már a u.n. brahnán élőkről. Ők tényleg vannak. És tényleg csak vizet isznak és nem esznek semmit. Mégis makk egészségesek. Megkérdezték egyiküktől, hogy mit kell ezért tenni, elég csak az evést abbahagyni és kész ? Ő óva intett mindenkit és azt mondta, nagyon nagyon hosszú és komoly szellemi, lelki, tehát spirituális felkészülés szükségeltetik mielőtt felfüggesztik az evést. Ha ezt nem teszik nagyon veszélyes ill. halálos lenne az ilyen életmód. Tehát a vegetárianizmiusnál is fontos szerintem a szellemi ráhangoltság és különféle szellemi gyakorlatok, melyek teljessé, harmónikussá teszik ezt a táplálkozási magatartást. Ha valaki rászánja magát, tudnia kell, hogy ez nem csupán egy étkezési szokás váltás, hanem világnézet- és életmódváltás is, mely jóval összetettebb."

big4



A meghámozott padlizsánt (műanyag, vagy rozsdamentes acélkéssel hámozzuk, különben megkeseredik) felkarikázzuk és olajban kisütjük. Ha van mikrónk és kicsit kalóriaszegényebben szeretnénk elkészíteni, rétegezzük olyan tálba a padlizsánkarikákat, aminek van fedele.
Minden réteget kenjünk meg vékonyan olajjal, majd zárjuk le a tálat vagy fedjük le mikrófoliával. Pároljuk "lottyadásig" a padlizsánt. Közben készítsünk besamelt a lisztből és a tejből, vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt, a sajt felét és a tojássárgáját. Ízesítsük fűszerekkel, de fűszerek nélkül, kicsit megsózva is készíthető. Rétegezzük ezzel a mártással a sült/párolt padlizsánkarikákat, felülre is mártás kerüljön, majd szórjuk a tetejére a maradék sajtot és sütőben süssük pirosra a tetejét.

Tipp:
A simán, olajban kisütött vagy mikróban párolt padlizsán körítésnek is kiváló. Grillpartyn is elkészíthető rácson, sóval, pici borssal és kakukkfűvel ízesítve. Ha egy szelet sajtot is raksz rá a megforgatás után, és annyi ideig hagyod a rácson, hogy megolvadjon, különleges csemegét kapsz.



Sütőtök leves


Hozzávalók: egy kisebb amerikai (körte alakú, narancssárga) vagy egy nagyobb cikkely hagyományos sütőtök, ízlés szerint hagyma, bors, 4-5 babérlevél, 1-2 teáskanál szerecsendió, tárkony, só és egyéb fűszerek, 2-3 db bármilyen leveskocka, fél-3/4 l tej, ízlés szerint tejföl.

Idézet

"A földön minden anyagban, ásvány, növény, állat, és persze az ember, van szellem, csak bizonyos okokból különbözőek. Mivel az állatokban, azokon belül az emlős állatokban levő szellem a legrokonabb az ember szellemével, sokan a gyilkossághoz hasonló viszolygást éreznek az állatok megölésével kapcsolatban, és az emberevéshez hasonló belső tiltakozást a húsevéssel kapcsolatban. Ez érthető, noha egy növény „megölésekor” és elfogyasztásakor ugyanaz történik, csak nem annyira rokon, közelálló a szellem, amely anyagba van kötve. Az emlős állatok(ban élő szellem) ezt pontosan érzékeli, erről szól a következő szufi történet:
A Basra-beli Hasszán meglátogatta Rabiát, aki éppen egy állatcsoport közepén üldögélt. Amikor Hasszán közelebb lépett, elfutottak.
Hasszán megkérdezte: - Miért menekülnek el az állatok?
Rabia ezzel felelt: - Azért mert húst fogyasztottál. Én csak száraz kenyeret eszem. "

aranyviktor

A tököt meghámozzuk, kockákra vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és a leveskockákkal együtt felrakjuk párolni. (Ha előtte egy kis hagymát olajon üvegesre pirítunk, és arra rakjuk rá a tököt a hozzávalókkal, még finomabb lesz a leves.) Ha puhára főtt a tök, megvárjuk, amíg kihül, majd turmixgépben összeturmixoljuk, több adagban, annyi tejjel felöntve, hogy könnyen menjen a turmixolás. Ha nem elég sós, utánsózzuk, és belerakjuk a fűszereket. Felöntjük tetszés szerint tejjel. A borsozást óvatosan végezzük, mert -bár az adja meg az alapízét a levesnek- ha túlborsozzuk, a könnyünk is folyni fog tőle. :) A leves akkor a legfinomabb, ha egy napot áll fogyasztás előtt; a fűszerek íze ekkor jön ki igazán. Tűzforrón tálaljuk, a tetejére tejföllel díszítve és/vagy ízlés szerint póréhagymát karikázva rá.

Tipp:
Egy kisebb méretű tökből is hatalmas lábos leves lesz. Ha csak egy-két személyre főzöl, a tök egy részét süsd meg tepsiben, pici sóval, borssal, tárkonnyal fűszerezve.



Szójás mussaka

Hozzávalók: 2 kisebb padlizsán, liszt, a sütéshez olaj, egy zacskó szójagranulátum, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, bors, 1 kis hagyma, egy gerezd tört fokhagyma
Idézet

"Fontosnak tartom még, épp az előző hozzászólásban foglaltak miatt, hogy ha már állatot ölünk, kegyelettel, tisztelettel, kínzás, szenvedtetés nélkül, egyrészt szeretetből, másrészt a kínhalál, szenvedéssel stresszel töltött halál előtti időszak anyagi és szellemi mérgeket termel az állatokban, melyek húsát magunkhoz vesszük. A munkamegosztás következtében ma már elkülönül a táplálkozás, és az állat megölése, feldolgozása. Ezért olyan rossz ízűek az ipari módszerekkel előállított húsok, csirkék, mert ott a gazdaságosság, a profit beszél, és a profit azt kívánja, akkor a lovaknak, szarvasmarháknak, borjaknak, birkáknak, cocáknak száz, ezer kilométereket kell napokon keresztül összezsúfolva, fagyban, télen, hőségben nyáron utazni, s szenvedni. Elgondolkodtató Dethlefsen véleménye, vajon akkor is ennyi húsevő lenne-e, ha mindenki csak a saját maga által megölt és elkészített állatot ehetné meg? Azt hiszem a halakon túl nem jutnék a húsevésben! "

aranyviktor

A szójagranulátumot előírás szerint ételízesítős vízbe áztatjuk egy órára. A meghámozott, karikára vágott padlizsánt lisztbe mártjuk és bő olajban kisütjük. Az apróra vágott hagymát egy kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a szóját, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük és megpároljuk. A kisütött padlizsánt és a párolt szóját rétegezve tűzálló tálba rakjuk, a tetejére öntjük a tojássárgájával elkevert tejfölt és az egészet sütőben alaposan átsütjük.

Padlizsános szendvicskrém

Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál olaj, só, bors

A padlizsánokat megmossuk és hámozatlanul tepsibe rakva megsütjük. Ha kihűltek, lehúzzuk a héjukat és összekeverjük az előzőleg felaprózott és olajon megpirított fokhagymával, sóval és borssal. Ízlés szerint más fűszerekkel is ízesíthetjük. Ha könnyíteni akarunk a tömény krémen, vagy túl sok fokhagymát raktunk bele, adjunk hozá pár kanál tejfölt. Pirítósra kenve finom vacsora.

Tipp:
A padlizsánkrém mélyhűtőben (természetesen csak tejföl nélkül) hónapokig eláll. Ügyeljünk rá, hogy jól záró edényben rakjuk el. Tavasszal, amikor felmegy a padlizsán ára, vagy ha hirtelen váratlan vendégek toppannak be, pillanatok alatt finom csemege készíthető belőle. Melegszendvicshez is felhasználható, leveles tésztába is tölthető, akár más zöldségekkel kombinálva is.



Sörtésztában sült finomságok

Hozzávalók: olyan zöldség, amilyet általában rántani szoktunk (gomba, tök, karfiol, patiszon, padlizsán, brokkoli, stb.), olaj a sütéshez, 50 deka zöldséghez számítva 1 tojás, 10 dkg liszt, egy üveg sör (aminek jó részét megihatjuk, mert a recepthez csak kevés kell :))
Idézet

"Átgondolt növényi étrennddel, bevihető a szervezetbe minden olyan tápanyag (beleértve a fehérjéket stb.), amelyre a szüksége van. A szervezet pedig még ha nem is visszük be a szükséges tápanyagokat ,akkor is képes qvázi szintetizálni minden tápanyagot más anyagokból. Ld. az eszkimók hosszú hónapokon át csak fókazsírt és fókahúst esznek és semmi mást, mégis ki lehet minden vitamint mutatni szervezetükben, melyek többnyire nincsenek jelen a fókazsírban és húsban. Ha valaki megbetegszik, vagy rossz közérzete van a hús elhagyásától, annak nem feltétlenül a húsevés hiánya a közvetlen oka. Összefügghet vele, de ismétlem nem közvetlenül. Ha nem vetítjük rá a problémát azonnal a vegetarinaizmusra, hanem pártetlanul és következetesen kielemezzük, akkor könnyen kiderülhet valami egyéb diszharmónia ill. pszihés ok, mely a tünetet valóban okozza. "

big4

A zöldséget tetszés szerint sós vízben előfőzhetjük; a karfiolnál, laskagombánál és a brokkolinál feltétlenül tegyük ezt meg. Közben habverővel keverjük össze a tojást, a lisztet és annyi sört, hogy igen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ezután a zöldségeket csak megmártjuk benne és forró olajban kisütjük. Ezzel gyakorlatilag megspóroljuk a 3 tányérral való pepecselést, rumlit és a ragacsos kezeket, amik a rántott dolgok velejárói. Körítésnek azt adjuk, amit a rántott zöldségekhez; rizst/krumplit, tartármártást, a tökhöz kapros majonézt.

Tipp:
Bundás almát is készíthetünk a fenti módon; fahéjas vaníliapudinggal tálalva ünnepi csemege.



Becsináltleves szójakockából
A recept Hargitai György: Vegetáriánus ételek c. könyvéből való (Príma szakács sorozat, Könyvkuckó kiadó)

Hozzávalók: 10 dkg szójakocka, 2 mokkáskanál ételízesítő, 1 közepes vöröshagyma, 2-2 közepes burgonya és sárgarépa, 1 kisebb petrezselyemgyökér, 3-4 evőkanál olaj, só, 1-2 babérlavél, fél-fél mokkáskanál őrölt bors és pirospaprika, 10 dkg friss vagy fagyasztott zöldbab, 1 evőkanál Graham-liszt, 1 kiskanál szójaliszt, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb citrom leve, 1 csokor petrezselyem
Idézet

"Az állatot szeretni kell, ha az nem ártalmas és gonosz természetű; ha pedig veszedelmes ellensége az embernek, akkor gyorsan ölő halálnemmel pusztítani lehet, de akkor sem kínozni és gyötörni, mert az bűn az élet ellen. Annál kevésbe szabad az akár munkára használt, akár táplálkozásra szánt állatokat kínozni, mert ez nemcsak az élet ellen való bűn, hanem az embernek a saját testével szemben is, mert minden ilyen kínos gyötréssel kimúlt állat húsával és vérével magához vonzza az ember bűnének büntetését.
A sok húsevés különben is megbosszulja magát, nemcsak az ember testében a betegségek alakjában, de lelki erőiben is, ahol idegen, nyers, az akarattal alig kormányozható erők ellenállását kénytelen tapasztalni. Azért, aki csak teheti, az állati élet megszüntetésével előállított tápláléktól tartózkodjék. Nem mintha a húsevés alacsonyabb-rendű, a hústalan táplálkozás pedig magasabbrendű lélekké tenné az embert! Nem, a szellemi vagy lelki magasabbrendűség a tápláléktól nem. függ. A táplálékra a testnek van szüksége és az a testé, ameddig a lélek érzéseinek rovására nem megy. De a ragadozó, a prédára leső állatok természete a pusztítás elvéből képződik és válik rettenetessé, így az embert is mérhetetlen önzése, folyton fokozódó testi igényei a ragadozó állatok természetéhez teszik hasonlóvá.
Az egyik ember megszokta a húst és megeszi, sőt megkívánja, mert azt hiszi, hogy testi erőinek felszaporítását éri el vele; a másik ember lemond a húsevésről, mert tisztátalannak hiszi a hús által magához vett állati fluidokat, és lelki haladásának gátját látja termük. Vannak azonban felébredt szellemű emberek, akiknek lelke sohasem tud az állatok kínzásának és ölésének gondolatával megbarátkozni, mert az élet részleges öntudatával bíró formákban az ő lelkéhez közelálló lényeket érez meg a szeretete és ezért nem eszik húst. A szeretet mindig legközelebb áll az igazsághoz.
A szeretet mindennek a felemelését, megtisztítását, átnemesítését munkálja; s aki szeretetérzést sugároz ki a teremtett mindenségbe, az ugyanazt kap vissza. Minden megérzi a szeretet áldást jelentő hatalmát és minden hálával viszonozza azt."

aranyviktor

A szójakockát előírás szerint legalább egy órára langyos, ételízesítős vízbe áztatjuk. A megtisztított hagymát félbehasítjuk és vékonyan fölszeleteljük. A zöldségeket a zöldbab kivételével közepes kockákra vágjuk. Az olajon a hagymát kevergetve 1-2 percig magában, majd a zöldségeket rádobva további 3-4 percig pirítjuk. Megsózzuk, a babérlevéllel, borssal meg a pirospaprikával fűszerezzük és a levétől lecsepegtetett szójakockát is hozzáadjuk. Úgy 8 deci vizet ráöntünk, majd amikor felforrt, feledjük és kis lángon megfőzzük. A vége felé a fagyasztott zöldbabot -a frisset egy kicsivel korábban- is hozzáadjuk. A kétféle lisztet a tejföllel simára keverjük, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és egy keveset a forró léből belemerünk. Simára dolgozzuk, majd az egészet a leveshez öntjük. 2-3 percig forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön, végül citromlével és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.



Szójás rakott kel

Hozzávalók: 1 fej kínai kel (de lehet rendes kelkáposzta is), fél zacskó szójagranulátum, 1 fej hagyma, kis olaj, pár kanál vegeta, só, másfél marék rizs, pirospaprika, ízlés szerint tejföl (minél több, annál jobb :))

A szóját beáztatjuk ételízesítős vízbe. Közben a hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. Ha a szója már jól megszívta magát, leöntjük róla a vizet és rádobjuk a hagymára, kis sóval és pirospaprikával ízesítjük, majd átfőzzük. Közben a rizst és a káposztát is kifőzzük (enyhén sós vízben). Leszűrjük mindkettőt, és hőálló tálba rétegezzük a kész hozzávalókat. Alulra káposzta kerüljön, takarja el teljesen a tálat. Rá kerüljön egy réteg a szójával összekevert rizs, majd ízlés szerint tejföl. Ez utóbbi elhagyható, de finomabb, ha benne van. Így rétegezzük a hozzávalókat, amíg meg ne mtelik a tál;felülre káposztalevelek kerüljenek, melyeket megkenünk tejföllel. Az egészet átsütjük a sütőben.

Tipp:
A rizs főzésekor tegyünk egy evőkanál olajat a vízbe; így nem tapadnak össze a szemek. Finomabb lesz a rizs, ha leveskockát vagy ételízesítőt teszünk a vízbe, és szép sárga, ha sáfrányt, vagy egy kis kínai fűszert rakunk hozzá főzéskor. Ha a rizs még kemény, de a víz elfőtt és az egész odatapadt a lábos aljához, akkor ne öntsük fel vízzel, hanem rakjunk rá gyorsan fedőt és kapcsoljuk le a lángot alatta. 10 perc alatt a félkész rizs megpárolódik saját melegétől (a fedőt persze nem szabad emelgetni közben) és garantáltan nem ég oda.

Áfonyaturmix
A recept a Vilma néni vegetáriánus receptjei c. könyvből való (Ész-Érv Bt. ) A receptet köszi Buckónak :)

Hozzávalók:1 csésze áfonya, 2 kimagozott őszibarack, 1 fagyasztott banán, 1 csésze narancs- vagy almalé

A hozzávalókat simára turmixoljuk.

Dinnyeturmix
A recept a Vilma néni vegetáriánus receptjei c. könyvből való (Ész-Érv Bt. ) A receptet köszi Buckónak :)

Hozzávalók: 1 csésze görögdinnye, 1 csésze sárgadinnye

A hozzávalókat simára turmixoljuk. A dinnye egy részét vagy akár egészét behűthetjük, ha hidegebb, töményebb italt szeretnénk készíteni.

Brokkolikrémleves
A recept a Vilma néni vegetáriánus receptjei c. könyvből való (Ész-Érv Bt. ) A receptet köszi Buckónak :)
Idézet

"Mit tehet az ember, ha elhatározza, hogy vegetáriánus lesz, de már másnap garden party-ra hivatalos grillezni, utána pedig születésnapjára szintén kerti grillparty készül. Azt hiszem a jelek azt mutatják, hogy még nem vagyok erre felkészülve :) Öcsém, aki vegetáriánus, így fogalmazta meg a problémát: Amíg nem lesz valakid, aki vegetáriánus kaját csinál, reménytelen! Ugyanakkor a lemondás nem hozza meg a sikert, mert amit eltaszítunk, vonzani fog minket. Jobbat kell találni, az az igazság és ezt nem (csak) a kajára mondom és örömmel elhagyni valamit, nem vért izzadva... "

Biga Cubensis

Hozzávalók: 3 evőkanál sáfrányolaj vagy más hidegen sajtolt olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 2 zellerszál, 2 brokkoli, 6 csésze víz, 2 zöldségleveskocka, só, sómentes fűszerkeverék, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 evőkanál vaj

Nagy, vastag falú fazékban, közepes lángon melegítsük fel az olajat. Vágjuk apróra a fokhagymát és dobjuk az olajba. Vágjuk össze a hagymát és a zellert és tegyük az olajhoz. Lassú tűzön süssük finoman kavargatva, hogy a zöldségek átpuhuljanak, de ne barnuljanak meg. Távolítsuk el a brokkoli szárának vastag részét, a többit vágjuk össze, a rózsákat egészben hagyva. Tegyük a brokkolit a többi zöldséghez és forgassuk jól meg az olajban. Öntsük rá a vizet és forraljuk fel. Dobjuk bele a leveskockát és a fűszereket. Keverjük, amíg a leveskocka feloldódik, majd közepes lángon főzzük a levest lefedve, 20 percig. Kicsit hűtsük és két csészényi brokkolit vegyünk ki. A maradék zöldséget és a szár egy részét helyezzük a robotgépbe. Keverjük gyorsan simára. A pépet tegyük a leveshez a fazékba. Adjuk hozz a félretett brokkolirózsákat és keverjük jól meg. Hagyjuk, hogy lágyan, gyöngyözve felforrjon. Dobjuk bele a vajat és keverjük, amíg elolvad. Három-négy személy részére.

Hideg ananászkrémleves
A recept a Vilma néni vegetáriánus receptjei c. könyvből való (Ész-Érv Bt. ) A receptet köszi Buckónak :)
Idézet

"Isten az allatokat azert teremtette, hogy tarsul es peldamutatoul szolgaljon az embernek. A novenyeket pedig taplalekul. Amiota vegi vagyok, sokkal kozelebb erzem magam egy paradicsomhoz. Ha megfelelo tisztelettel es halaval esszuk meg a novenyeket akkor boldogok es elegedettek lesznek, hogy sikerult teljesiteni a feladatukat."
"Az ember belulrol megerzi, hogy mikor erett arra, hogy elhagyja a hust. Ha megertel ra akkor nem leszel beteg attol, hogy nem eszel es hianyozni se fog. Egy ideid meg el benned a megszokas, aztan pedig csak arra leszel figyelmes, hogy te vagy a paradicsom. Amig a stresszes, felelmekkel es szorongasokkal teli allatot eszed addig te is igy erzed magad. Ha a napsutotte, eso mosta almat eszed lepest tettel a megtisztulas fele."

kezaisimon

Hozzávalók: 1 db friss ananász (vagy 30 dkg konzerv), 1 evőkanál kristálycukor, 2 dl száraz fehérbor, szegfűszeg, citromfű, 1 vaníliarúd, só, 4 dl tejszín

Az ananászt meghámozzuk, közepét hosszában kifúrjuk, húsát apró darabokra vágjuk, kevés cukorral meghintjük, rövid ideig állni hagyjuk. Három dl vízhez vagy a konzerv ananászléhez hozzáöntjük a fehérbort, és 20 percig főzzük szegfűszeggel, citromfűvel, a vaníliarúddal és kevés sóval ízesítve. Finom szűrőn leszűrjük, ismét felforraljuk, és beletesszük az előkészített ananászdarabokat. Amint újra felforrt, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt hozzákeverjük a tejszínt.

Brokkoli palacsintában
A recept a Vilma néni vegetáriánus receptjei c. könyvből való (Ész-Érv Bt. ) A receptet köszi Buckónak :)

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, só, őrölt bors, 12 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál olaj + 4 dl a sütéshez

A brokkolit megmossuk, sós vízben félig megfőzzük, leszűrjük, lehűtjük, rózsáira szedjük, borssal meghintjük. Tíz deka liszthez 2 dl langyos vizet öntünk, gyorsan összekeverjük, sózzuk, majd tojással és két evőkanál olajjal simára keverjük. Ebbe a tésztába mártogatjuk a lisztben előzőleg megforgatott brokkolirózsákat. Egyenként közepesen forró olajba tesszük, és világosbarnára sütjük, az olajat leitatjuk róla és máris tálalhatjuk.

Kelbimbó kókuszkabátban
A recept a Vilma néni vegetáriánus receptjei c. könyvből való (Ész-Érv Bt. ) A receptet köszi Buckónak :)
Idézet

"Az ember barátai vagy elfogadják mindezt, vagy nem. Ezen a szokásomon nem változtat a véleményük, mert a legtöbbjük húsevo. Az ő dolguk. Még anyám sem fogadja el nekem, de ez van. És mondj valamit, amiért nem kell megküzdeni az életben! Mindenért meg kell. A vegetáriánusság pedig nem a szomszédtól vagy fonöktol függ, hanem toled. Magadért (t)eszed. "

Musaic

Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, 5 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg kókuszreszelék, 4 dl olaj a sütéshez

A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk és forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, lecsepegtetjük, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Lisztben, felvert tojásban és morzsával kevert kókuszreszelékben megforgatjuk. Közepesen forró olajban megsütjük.



Zöldborsó burgonyafészekben
A recept a indexen www.eszemiszom.huról való. A receptet köszi Nonokának. :)

Hozzávalók: 80 dkg „öreg” burgonya , (újburgonyából nem jó), só, 1 csomó újhagyma, 9 dkg vaj, 60 dkg frissen fejtett zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, fél kiskanál ételízesítő por, 2 evőkanál tejszín, 2 tojássárgája, 1 tojás, fél mokkáskanál reszelt , szerecsendió, késhegynyi őrölt bors, 5 dkg reszelt ementáli sajt, a tepsi kikenéséhez: vaj

Idézet

"Szertintem a legfontosabb szabály:
NE LÉGY VEGA, HA NEM ESIK JÓL !
Ne erőszakolja meg magát senki! Ha kivánja a húst egye. Amíg szellemileg nem hangolódik valaki a vegaságra (önbecsapás nélkül!!!), addig szerintem határozottan tilos elkezdeni, mert mind testileg, mind lelkileg ártalmas lehet. Persze az is lehet hogy tévedek. "

big4

A burgonyát alapos mosás után héjában, sós vízben megfőzzük, le- szűrjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és áttörjük. Amíg a burgonya puhul, az újhagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, 6 deka vajon megfuttatjuk, a borsót rászórjuk és beleforgatjuk. 1 deci vizet aláöntünk, a fölaprított petrezselyemmel meg az ételízesítővel fűszerezzük, lefedjük, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Az áttört burgonyát a tejszínnel, a maradék vajjal, a tojássárgájával meg a tojással simára keverjük, a szerecsendióval és a borssal fűszerezzük, csipetnyit megsózzuk. A burgonyás masszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és kivajazott tepsire 12, egyenként kb. 6 centi átmérőjű, 3-4 centi magas kerek „fészket” nyomunk belőle. Ezeket a zöldborsóval megtöltjük, a sajttal meghintjük, végül előmelegített sütőben, a kö- zepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 15 percig sütjük. Akkor jó, ha a burgonya szép aranysárga lesz, a borsó tetején pedig elolvadt a sajt. Lapátkanállal emeljük tányérra, így nem gurul ki belőle a borsó.



Juhsajttal töltött paradicsom
A recept a www.eszemiszom.huról való. A receptet köszi Nonokának. :)

Hozzávalók (6 személyre) 6 közepes, kemény paradicsom, só, 20 dkg juhsajt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, késhegynyi őrölt fehér bors, a tálaláshoz: 1 kis fej saláta
Idézet

"9 éve vagyok vegetáriánus, vagy vegetárius, mindegy, osszátok be. Azóta a betegségek elkerültek, illetve, amikor mindenki influenzás volt körülöttem, akkor is csak egy enyhe náthám volt. Sokkal kevesebb alvásra van szükségem. (Átlag 5-6 óra) Ami a legfontosabb: sokkal nyugodtabb vagyok, béke van a lelkemben. Az ember eredetileg növényevő volt, szervezetünk is erre utal. Sajnos évezredek, vagy talán milliók alatt elsatnyultunk, és nem érezzük ösztönösen, mit kellene ennünk. Ha valaki beteg lesz a hús elhagyása után, ez nem azért van, mert nem eszik húst, hanem egyrészt azért, mert a többi ételből sem annyit és olyat eszik, amilyet kellene. A másik: ha valaki erős cigarettás, de egyik napról a másikra megvonják tőle, megbetegedhet. Ha netán valakitől a kábítószert vonják meg, bele is halhat. Balgaság lenne azonban ezen következmények alapján azt mondani, hogy a cigaretta és a kábszer egészséges, mondván, akkor lettünk betegek, amikor abbahagytuk. Tehát ha valakinek problémái támadnak a húsevés elhagyása után, akkor változtasson, de lehetőleg ne visszafelé. Ehhez persze hit kell és meggyőződés. Ha valaki csak kíváncsiságból vagy divatból próbálja ki, legalább ne szidja utólag. A dolog etikai oldaláról majd máskor. Ez is nagyon fontos téma. Az biztos, ha mindenki csak annak az állatnak a húsát enné meg, amelyet ő maga ölt meg, kevés húsevő lenne a "civilizált" világban. (Hasonlót már más is mondott) "

erno4

A paradicsomokat megmossuk, szárukat kimetsszük. Tetejükből éles késsel egy „kalapot” levágunk, belsejüket kiskanállal kivájjuk. Ezután az üregeket kissé besózzuk, és a szemeket fejjel lefelé szűrőrácsra állítjuk. A juhsajtot villával összetörjük – de szitán át is passzírozhatjuk –, majd a vajjal meg a tejföllel simára keverjük. A zúzott fokhagymával és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk. A masszát habzsákba kanalaz- zuk, majd a paradicsomok üregébe nyomjuk (habzsák híján kiskanállal töltjük bele). A kalapokat ráillesztjük, 1-2 órára behűtjük. Tálaláskor a töltött paradicsomokat salátalevelekkel bélelt tálra állítgatjuk.



Zöldségpástétom püspökkenyérformában
A recept a www.eszemiszom.huról való. A receptet köszi Nonokának. :)

Hozzávalók:(10 személyre) 15-20 dkg szép nagy parajlevél, de lehet mangoldlevél is, só, a sárgarépás masszához: 70 dkg sárgarépa, 2-3 dkg vaj, só, őrölt bors, 3 tojás, 4 evőkanál tejszín, a pórés masszához: 70 dkg póréhagyma, 3-4 dkg vaj, só, őrölt bors, 3 tojás, 4 evőkanál tejszín, 10 dkg frissen kifejtett , zöldborsó, a forma kikenéséhez: vaj

A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben 2 percig főzzük. Utána szűrőlapáttal hideg vízbe átszedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a vajon 2-3 perc alatt megfuttatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, fél deci vizet öntünk alá és lefödve, kis lángon 15 perc alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára sütjük. Ha kihűlt, a tojással és a tejszínnel turmixoljuk. A pórés masszát ugyanígy készítjük el; fontos: a póréhagymának tisztítva, tehát a zöldje nélkül kell 70 dekának lennie. A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, a pórépürébe keverjük. Egy kb. 1,5 literes püspökkenyérformát kivajazunk, majd a lecsöpögtetett parajlevéllel kibéleljük. A répapüré felét belesimítjuk, amire rákenjük a pórépürét. Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük, végül a tetejére is parajlevelet borítunk. Megvajazott alufóliával lefedjük, magas falú tepsibe tesszük, és annyi vizet öntünk köré, amennyi a feléig ér. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 50 percig gőzöljük. Kicsit hűlni hagyjuk, deszkára borítjuk, majd kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.

folyt köv. hamarosan
addig is nézd meg Sofi kedvenc vegetáriánus receptjeit

 
.:Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
.:Állatmenhelyek,hírdetések
 
Föld
 
Számláló
Indulás: 2004-11-20
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
Háttérképek
 
Kis kedvenceink gondozása
 
NÉVNAP KÖSZÖNTŐ
 
Népnapok
 
Szandi és Anna Hello üdv az oldalon remélem tetszik IRJ a VENDÉGKÖNYVEMBE és gyere vissza máskor is!
 
.:Phoebe(jóbarátok) dala

The Barnyard Song - A háziállatokról (36. rész)

Oh the cow in the meadow goes moo
Oh the cow in the meadow goes moo
Then the farmer hits him on the head and grinds him up
And that's how we get Hamburgers.

A tehén azt mondja, hogy mú
A tehén azt mondja, hogy mú
De a gazda fejbevágja
Azután jól megdarálja
Így készül a hamburger

 =
   

 
.:Utolsó modosítás
 
.:Tök jó háttérképek

 

 

 

 

 

 

 

www.hatterkepek.hu

 
EGÉRKÖVETŐ
 
.:Reklám doboz
 
VIGYÉL HAZA

 

VIGYÉL HAZA!

 

Gazdira várok és annyira hiányzik az otthon melege!!Kérlek vigyél haza!


 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?