Zldsgestelek fzelkek
2004.11.25. 19:43
Vegetrinus telek, vagy olyan amibe nagyon kevs a hs
Zldsges telek, fzelkek
Hozzvalk: 500 g hajdina 2-3 kzepes rpa lereszelve 1 nagy fej hagyma lereszelve 1 kzepes zeller lereszelve 2 ek. vegamix s zls szerint Mossuk meg, majd cspgtessk le a hajdint. Ha megszradt szrazon prkljk meg folyamatosan kavargatva, majd ha mr rezzk az enyhe prklt szagot ntsk fel 2-3 szoros vzmennyisggel, s keverjk hozz a tbbi sszetevt. Lass tzn fzzk puhra kb. 15-20 perc alatt.
Hozzvalk: 1 kg prolt karfiol 5 dl nem tl hg mogyor tejfl (1/2 cssze mogyor, 1 1/2 cssze vz, 1/2 citrom leve, 1/2 ek. vegamix, 1 tk. Majoranna, 1 csapott teskanl s) A karfiolt gz fltt puhra proljuk, majd elksztjk a mogyor tejflt. A karfiolt rzsira szedve magasfal tepsibe teszzk s rntjk a mogyortejflt majd a stbe tolva a szsz dermedsig, 15-20 percig kzepes lngon stjk.
Hozzvalk: 1 veg tltenival zsenge szllevl 1/2 kg barnarizs 2 ek. paprika lekvr (sban eltett darlt pritamin) 3 ek. vegamix 2 tk. rlt kmny 1 tk. rozmaring s zls szerint 2 ek. fokhagyma granultum 1 ek. kurkuma 25 dkg szrazon megpirtott szezmmag 1 dl olvaolajat turmixoljunk el 2 citrom levvel 3 nagy gerezd fokhagymval, s 1-2 dl vzzel A szlleveleket ztassuk be vzbe, hogy knnyen sztnyithatk legyenek. A barnarizst ha megmostuk cspgtessk le, s szrazon pirtsuk meg. A szezmmag kivtelvel adjuk hozz a tbbi sszetevt, s ntsk fel hromszoros vzmennyisggel. Ha megftt keverjk hozz a szezmmagot, s vrjunk addig mg egy kicsit kihl s knnyebben dolgozhatunk vele. A szlleveket egyenknt tertsk ki s a kzepre rakjunk 1 kanlnyi fszeres rizst. Elszr a fels szlt hajtsuk r, majd a kt szlt, s azutn tekerjk fel. Rakjuk egyms mell szp sorban a tekercseket egy tepsibe, s a tetejket locsoljuk meg a citromos, olajos, fokhagyms ntettel.Tegyk a stbe, s 15 perc alatt sssk t.
Hozzvalk: 1 doboz Canneloni (ris cstszta) 1/2 kg paraj 2 ek. vegamix 2 ek. fokhagyma granultum
30 dkg kukoricadara 1 fej hagyma aprra vgva
Kesudi ntet: 1 cssze kesudi 1 dinyi hagyma 1 cssze vz Fzzk meg b vzben a parajt s az telzestket, egszen addig, mg el nem fvi a levt, majd turmixoljuk le. Mrjk le szrazon a kukoricadart, s ktszer annyi vzzel, s az sszeaprtott nagymval egytt adjuk a leturmixolt spenthoz, majd fzzk ket ssze, amg a dara megpuhul. A Cannelni csvecskket forrsban lv vzben fzzk 2-3 percig, de csak annyira, hogy mr ne trjn, s kihalszhat legyen a fakanl nyelvel. Hagyjuk kihlni, s amikor a spentos massza is kihlt, tltsk bele a csvekbe. Rakjuk szp sorban a tepsibe, s ntsk r a kesudibl ksztett ntetet. s sssk t, amg az ntet megdermed.
Hozzvalk: 1 kg padlizsn 1 cm-es szeletekre vgva, beszva 1/2 kg paradicsom krszeletekre vgva 1 TOFU vkony szeletekre vgva ntet: 1 dl olvaolaj 1 citrom leve 2 tk. bazsalikom 2 tk s 2 cssze vz Rakjuk le egyms tetejre rtegesen a nyersen lecsepegtetett padlizsnt, paradicsomot s TOFU-t, s a TOFU tetejre ntsnk egy kicsit az ntetbl, majd kezdjk elrl a rtegezst. A rtegezst vzszintesen, s fgglegesen is kszthetjk, ha marad mg az ntetbl, akkor azt ntsk az egsz tetejre. Kzepes lngon sssk 30-40 percig, amg a padlizsnok megpuhulnak.
sompr 1/4 cssznyi aprra vgott vrshagyma 1 teskanl citroml 2 teskanl szjaszsz 1 evkanl datolyavaj (1 cssze magozott datolya elturmixolva 1/2 cssznyi vzzel) 1 teskanl pirospaprika 1/2 teskanl s
Keverjk ssze a hozzvalkat, s ntsk magas fal tepsibe. Sssk 180 C fokon amg a paradicsomos mrts kicsit "megdermed" rajta.
Hozzvalk: 50 dkg kiftt barna tszta (csiga, spirl, kagyl, stb.) 15-20 dkg szezmmag szrazon megpirtva 2 evkanl + 1/2 dl olvaolaj, 1 evkanl pritaminpaprika lekvr 1 evkanl vegamix
Fzzk ki a tsztt enyhn ss vzben, szrjk le, s amikor kiszedtk egy nagy tlba, akkor keverjnk hozz 2 ek. olvaolajat, hogy ne tapadjon ssze. Pirtsuk meg a szezmmagot, amikor megpirultak a szemecskk vegyk le a tzrol, s adjuk hozz a tbbi hozzvalt, majd ntsk r a tsztra, s alaposan keverjk t.
Hozzvalk: 1 cssze leforrzott bulgur 1/2 cssze szjapsttom 1/2 cssze zsemlemorzsa 1 csipet s 1 teskanl szjaszsz 1-1 evkanl majornna, szrtott zeller, fokhagyma granultum, s s 1 dinyi hagyma 2 evkanl felaprtott petrezselyem 2 evkanl kurkuma (ezt tegyk a forrsban lv vzbe, amivel a bulgurt felntjk.)
A bulgur s a zsemlemorzsa kivtelvel turmixoljuk el a tbbi hozzvalt, majd fakanllal keverjk hozz a leforrzott, s megdagadt bulgurhoz.
Formljunk belle kis golycskkat, forgassuk zsemlemorzsba s kiolajozott tepsibe lerakva sssk nagy lngon 10-20 percig, amg a klseje megpirul.
Hozzvalk: 1 cssze ftt szjabab 1/2 teskanl s 1/4 cssze felkockzott hagyma 1 csokor zellerzldje 1/2 teskanl bazsalikom 1/2 teskanl oregano 1/8 teskanl fokhagyma granultum 4 evkanl paradicsomsrtmny
Egy kevs vzben proljuk meg a hagymt, s a zellert, majd tegyk turmixba, s az sszes tbbi hozzvalval turmixoljuk simra.
Hozzvalk: 1 1/2 cssze ftt lencse 1 1/2 cssze ftt barnarizs 1/2 cssze finomra vgott hagyma 1 teskanl s 2 evkanl szjaszsz 1 cssze durvra darlt mandula
Keverjk ssze fakanllal az sszes hozzvalt. ntsk kiolajozott, s zsemlemorzsval megszrt tepsibe, 30 percig lefedve, s tovbbi 30 percig kitakarva sssk.
Hozzvalk: 1 cssze finomra vgott di 2 cssze zsemlemorzsa (lehetleg teljes kirls 1 cssznyit tegynk a masszba, a msik cssznyibe pedig hempergessk bele) 6 evkanl finomra vgott hagyma 2 teskanl s 1 teskanl fokhagyma granultum 2 evkanl srleszt pehely 4 evkanl petrezselyem 1 evkanl majornna 30 dkg sztmorzsolt TOFU
Pirtsuk meg folyamatos kavargats mellett a dit, majd keverjk hozz a fszereket, s utna a TOFUT, zsemlemorzst.
Vizes kzzel formzzunk belle di nagysg golykat, s kiolajozott tepsibe tve 30 perc alatt sssk meg nagy lngon
|