Zöldségesételek főzelékek
2004.11.25. 19:43
Vegetáriánus ételek, vagy olyan amibe nagyon kevés a hús
Zöldséges ételek, főzelékek
Hozzávalók: 500 g hajdina 2-3 közepes répa lereszelve 1 nagy fej hagyma lereszelve 1 közepes zeller lereszelve 2 ek. vegamix só ízlés szerint Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe pörkölt szagot öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi összetevőt. Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.
Hozzávalók: 1 kg párolt karfiol 5 dl nem túl híg mogyoró tejföl (1/2 csésze mogyoró, 1 1/2 csésze víz, 1/2 citrom leve, 1/2 ek. vegamix, 1 tk. Majoranna, 1 csapott teáskanál só) A karfiolt gőz fölött puhára pároljuk, majd elkészítjük a mogyoró tejfölt. A karfiolt rózsáira szedve magasfalú tepsibe teszzük és ráöntjük a mogyorótejfölt majd a sütőbe tolva a szósz dermedéséig, 15-20 percig közepes lángon sütjük.
Hozzávalók: 1 üveg töltenivaló zsenge szőlőlevél 1/2 kg barnarizs 2 ek. paprika lekvár (sóban eltett darált pritamin) 3 ek. vegamix 2 tk. őrölt kömény 1 tk. rozmaring só ízlés szerint 2 ek. fokhagyma granulátum 1 ek. kurkuma 25 dkg szárazon megpirított szezámmag 1 dl olívaolajat turmixoljunk el 2 citrom levével 3 nagy gerezd fokhagymával, és 1-2 dl vízzel A szőlőleveleket áztassuk be vízbe, hogy könnyen szétnyithatók legyenek. A barnarizst ha megmostuk csöpögtessük le, és szárazon pirítsuk meg. A szezámmag kivételével adjuk hozzá a többi összetevőt, és öntsük fel háromszoros vízmennyiséggel. Ha megfőtt keverjük hozzá a szezámmagot, és várjunk addig míg egy kicsit kihűl és könnyebben dolgozhatunk vele. A szőlőleveket egyenként terítsük ki és a közepére rakjunk 1 kanálnyi fűszeres rizst. Először a felső szélét hajtsuk rá, majd a két szélét, és azután tekerjük fel. Rakjuk egymás mellé szép sorban a tekercseket egy tepsibe, és a tetejüket locsoljuk meg a citromos, olajos, fokhagymás öntettel.Tegyük a sütőbe, és 15 perc alatt süssük át.
Hozzávalók: 1 doboz Canneloni (óriás csőtészta) 1/2 kg paraj 2 ek. vegamix 2 ek. fokhagyma granulátum
30 dkg kukoricadara 1 fej hagyma apróra vágva
Kesudió öntet: 1 csésze kesudió 1 diónyi hagyma 1 csésze víz Főzzük meg bő vízben a parajt és az ételízesítőket, egészen addig, míg el nem fővi a levét, majd turmixoljuk le. Mérjük le szárazon a kukoricadarát, és kétszer annyi vízzel, és az összeaprított nagymával együtt adjuk a leturmixolt spenóthoz, majd főzzük őket össze, amíg a dara megpuhul. A Cannelóni csövecskéket forrásban lévő vízben főzzük 2-3 percig, de csak annyira, hogy már ne törjön, és kihalászható legyen a fakanál nyelével. Hagyjuk kihűlni, és amikor a spenótos massza is kihűlt, töltsük bele a csövekbe. Rakjuk szép sorban a tepsibe, és öntsük rá a kesudióból készített öntetet. És süssük át, amíg az öntet megdermed.
Hozzávalók: 1 kg padlizsán 1 cm-es szeletekre vágva, besózva 1/2 kg paradicsom körszeletekre vágva 1 TOFU vékony szeletekre vágva Öntet: 1 dl olívaolaj 1 citrom leve 2 tk. bazsalikom 2 tk só 2 csésze víz Rakjuk le egymás tetejére rétegesen a nyersen lecsepegtetett padlizsánt, paradicsomot és TOFU-t, és a TOFU tetejére öntsünk egy kicsit az öntetből, majd kezdjük előről a rétegezést. A rétegezést vízszintesen, és függőlegesen is készíthetjük, ha marad még az öntetből, akkor azt öntsük az egész tetejére. Közepes lángon süssük 30-40 percig, amíg a padlizsánok megpuhulnak.
sompüré 1/4 csészényi apróra vágott vöröshagyma 1 teáskanál citromlé 2 teáskanál szójaszósz 1 evőkanál datolyavaj (1 csésze magozott datolya elturmixolva 1/2 csészényi vízzel) 1 teáskanál pirospaprika 1/2 teáskanál só
Keverjük össze a hozzávalókat, és öntsük magas falú tepsibe. Süssük 180 C fokon amíg a paradicsomos mártás kicsit "megdermed" rajta.
Hozzávalók: 50 dkg kifőtt barna tészta (csiga, spirál, kagyló, stb.) 15-20 dkg szezámmag szárazon megpirítva 2 evőkanál + 1/2 dl olívaolaj, 1 evőkanál pritaminpaprika lekvár 1 evőkanál vegamix
Főzzük ki a tésztát enyhén sós vízben, szűrjük le, és amikor kiszedtük egy nagy tálba, akkor keverjünk hozzá 2 ek. olívaolajat, hogy ne tapadjon össze. Pirítsuk meg a szezámmagot, amikor megpirultak a szemecskék vegyük le a tűzrol, és adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd öntsük rá a tésztára, és alaposan keverjük át.
Hozzávalók: 1 csésze leforrázott bulgur 1/2 csésze szójapástétom 1/2 csésze zsemlemorzsa 1 csipet só 1 teáskanál szójaszósz 1-1 evőkanál majoránna, szárított zeller, fokhagyma granulátum, és só 1 diónyi hagyma 2 evőkanál felaprított petrezselyem 2 evőkanál kurkuma (ezt tegyük a forrásban lévő vízbe, amivel a bulgurt felöntjük.)
A bulgur és a zsemlemorzsa kivételével turmixoljuk el a többi hozzávalót, majd fakanállal keverjük hozzá a leforrázott, és megdagadt bulgurhoz.
Formáljunk belőle kis golyócskákat, forgassuk zsemlemorzsába és kiolajozott tepsibe lerakva süssük nagy lángon 10-20 percig, amíg a külseje megpirul.
Hozzávalók: 1 csésze főtt szójabab 1/2 teáskanál só 1/4 csésze felkockázott hagyma 1 csokor zellerzöldje 1/2 teáskanál bazsalikom 1/2 teáskanál oregano 1/8 teáskanál fokhagyma granulátum 4 evőkanál paradicsomsűrítmény
Egy kevés vízben pároljuk meg a hagymát, és a zellert, majd tegyük turmixba, és az összes többi hozzávalóval turmixoljuk simára.
Hozzávalók: 1 1/2 csésze főtt lencse 1 1/2 csésze főtt barnarizs 1/2 csésze finomra vágott hagyma 1 teáskanál só 2 evőkanál szójaszósz 1 csésze durvára darált mandula
Keverjük össze fakanállal az összes hozzávalót. Öntsük kiolajozott, és zsemlemorzsával megszórt tepsibe, 30 percig lefedve, és további 30 percig kitakarva süssük.
Hozzávalók: 1 csésze finomra vágott dió 2 csésze zsemlemorzsa (lehetőleg teljes kiőrlésű 1 csészényit tegyünk a masszába, a másik csészényibe pedig hempergessük bele) 6 evőkanál finomra vágott hagyma 2 teáskanál só 1 teáskanál fokhagyma granulátum 2 evőkanál sörélesztő pehely 4 evőkanál petrezselyem 1 evőkanál majoránna 30 dkg szétmorzsolt TOFU
Pirítsuk meg folyamatos kavargatás mellett a diót, majd keverjük hozzá a fűszereket, és utána a TOFUT, zsemlemorzsát.
Vizes kézzel formázzunk belőle dió nagyságú golyókat, és kiolajozott tepsibe téve 30 perc alatt süssük meg nagy lángon
|