Szjaprklt
2004.11.26. 18:38
Prklt?! Hs nlkl?! Igen! Nzzd meg hogyan!
Szjaprklt
Elõzõ este ztassunk be 10 dg szjakockt a Szjatepertõnl lertak szerint. A megdagadt szjakockt a fûszeres vzzel egytt ntsk egy nagyobb serpenyõbe, s fedõ nlkl fõzzk, hogy a leve elprologjon. Amikor mr pezseg, ntsnk r 1 dl tolajat, s gyakran kevergetve, teljes lngon proljuk tovbb. Mg mielõtt az sszes olajat felszvn, adjunk hozz egy kis fej aprra vgott vrshagymt, majd 4 megmosott zldpaprikt szeleteljnk fel, s keverjk az vegesre dinsztelt hagymhoz. Miutn a zldpaprika megpuhult, tegynk bele 2 kzepes mretû megmosott paradicsomot is ngyfel vgva, majd adjunk hozz 1 kvskanl fûszerpaprikt, s 1 gerezd aprra vgott fokhagymt. Tlen a zldpaprika s a paradicsom 4 ppozott evõkanl lecsval helyettesthetõ. Amikor a lecs zsrjra slt, szrjunk a prkltre 1 evõkanl lisztet, keverjk ssze, majd lassan adagolva ntsnk r 2 dl hideg vizet. Adjunk hozz egy csapott mokkskanl st, s folyamatosan kevergetve forraljuk ssze. A szjaprklt fõzelkekhez felttknt tlalhat.
Galuskhoz, prolt rizshez szervrozva azonban sokkal finomabb, ha tejflsen ksztjk. Ebben az esetben a vzzel val felhgts elõtt adjunk mg a szjaprklthz 0,5 dl tejflt, majd jl sszekeverve, s a vizet hozzadva forraljuk fel. A Tejfls szjapapriks csak hûtõszekrnyben trolhat. Ha msnapra besûrûsdne, ntsnk al kevs vizet, s forraljuk pr percig. Szksg esetn betehetjk a mlyhûtõbe is, mert mint mr sz volt rla, a szjs ksztmnyek jl brjk a fagyasztst. A klnleges zek kedvelõi tehetnek a szjaprkltbe egy csipet majorannt vagy trkonyt is, õrlt borsot azonban ne adjunk hozz, mert ettõl megkeseredik. A szjaprklt llaga csak akkor fog hasonltani a hsbl kszlt valdi prklthz, ha a szjakockt sem az elejn, sem a vgn nem pirtjuk, nem hagyjuk sznesedni. Ellenkezõ esetben rgss, taplss vlik. Laktat fõzelkekhez csak fl adagot ksztsnk ebbõl a felttbõl.
A kposzts telek kedvelõi a szjaprkltbõl nagyon knnyen kszthetnek zletes szkelykposztt is, azzal a klnbsggel, hogy ebben az esetben a liszttel besûrtett prklthz nem kell vizet adni
|