Gombs tltttkposzta
2004.11.26. 19:58
NYAMMMMMMMM...
Gombs tlttt kposzta
Elõzõleg 10 dg szjakockbl ksztsnk egy adag 1 dl olajon flig megpirtott Hsptl szjamasszt a fentiek szerint. Ezutn 2 kg vecssi savany kposztt bltsnk t. Ennek legclszerûbb mdja, hogy a kposzta polietilnzacskjt telentjk hideg vzzel, jl sszerzzuk, s az sszefogott nylson t leengedjk az sszes levt. Az zestõ anyagoktl megszabadtott mosott kposztt tertsk egy zomncozott fazk aljra, s ntsnk r annyi vizet, hogy ellepje. Ha valdi tlttt kposztt ksztnk, akkor 16 db savanytott kposztalevelet bltsk le, s tegyk az aprra vgott kposzta tetejre. Elõtte azonban a levelek vastag fõert egy les kssel vatosan faragjuk le, hogy a tltelket knnyebben bele tudjuk csomagolni. Fedõ alatt fõzzk min. 1 rn t.
Mialatt a kposzta puhul, ksztsnk egy adag gombs hsptl szjamasszt, a tltelk szmra. Az elõzõleg megsttt szjakocka ledarlsa utn szeleteljnk fel 30 dg alaposan megmosott gombt, majd kisebb darabokra vgva 0,5 dl olajon pirtsuk meg. Egy dinyi vrshagymt vgjunk aprra, s a megslt gomba kz keverve dinszteljk vegesre, majd a hagyms gombt keverjk a szjamasszhoz. (Vigyzzunk ne pirtsuk, mert hagymaszag lesz a tltelk.) Kzben 10 dg rizst mossunk meg, tegyk kb. 1 liter meleg vzbe, s forrstl szmtva fõzzk kb. 10 percig, amg megpuhul. gyeljnk arra, hogy ne fõzzk tl, de kemny se legyen. Utna szûrjk le rla a vizet, s az elõfõztt rizst is adjuk a masszhoz. (A leszûrs sorn a forr fõzõlevet ne engedjk fel hideg vzzel, mert akkor a rizs elzik, s felpuhtja a gombcot.) Vgl ssnk r 2 nagyobb tojst, reszeljnk r 1 gerezd fokhagymt, adjunk hozz egy csipetnyi õrlt borsot, 1 mokkskanl st, valamint 2 evõkanl rozslisztet, s jl keverjk ssze.
Ha a kposzta mr majdnem puha, a felt merjk le, majd vizes kzzel formljunk a masszbl 16 db gombcot, s helyezzk a maradk kposztra. A rozslisztre azrt van szksg, hogy a massza kemnyebb vljon, ne essen szt a fõzs sorn. Ha a gombcokat kposztalevelekbe csavarva fõzzk, akkor nem szksges a liszttel val stabilizls. (A tltelk becsomagolsi mdja a Kposztasavanytsnl, a recept vgn tallhat.) Ezutn tertsk a gombcokra a kposzta msik felt, s fõzzk mg kb. 20–25 percig, amg teljesen megpuhul. Ekkor egy nagyobb kanllal vatosan szedjk ki a gombcokat, s rntsuk be a kposztt. 3 evõkanl liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, s hevtsk habzsig. Vegyk le a rntst a tûzrõl, s keverjnk bele fl mokkskanl fûszerpaprikt. Hagyjuk langyosra hûlni, majd tovbb kevergetve engedjk fel annyi hideg vzzel, hogy tejszn sûrûsgû legyen. Utna vkony sugrban ntve keverjk a kposzthoz, tegynk bele 1 kvskanl rostos paradicsomlevet, s idõnknt tkeverve lassan forraljuk mg 5 percig. Paradicsoml helyett hasznlhatunk fl mokkskanl paradicsomprt is. A klnleges zek kedvelõi negyed mokkskanl majorannt is keverhetnek bele. Vgl rakjuk vissza a gombcokat, finoman rzzuk ssze a kposztval, s ezzel is forraljuk pr percig.
A ksz kposzta msnap jramelegtve, s tejfllel dstva tlaland. A tlttt kposztt ugyanis nem clszerû frissen fogyasztani. A tejflt ne forraljuk bele a teljes mennyisgbe, mert akkor hamar megromlik, mrpedig az nyencek szerint csak a kt–hrom napos felmelegtett tlttt kposztnak van j ze. Ha a trols sorn besûrûsdne, akkor adjunk hozz kevs vizet, s a tejfllel egytt forraljuk fel. Felhasznlskor ne melegtsk fel az egszet, mindig csak annyit vegynk ki a hûtõbõl, amennyire ppen szksgnk van. A fenti mennyisgû tlttt kposzta 4 szemlynek 2 napra elegendõ. Aki kedveli a tlttt kposztt, az nagyobb mennyisget is fõzhet belõle, s megfelelõ adagokban lefagyaszthatja, mivel nem csak a szja, hanem a kposzta is jl brja a mlyhûtõben trtnõ trolst.
|