Levesek
2004.11.26. 17:19
Levesek almbl, meggybl, szederbl, fonybl, egressbl, s mg sok ms finomsgbl
23. Almaleves
1 kg illatos rtesalmt (savas zû nyri alma) mossunk meg, vgjuk kett, s vkonyan hmozzuk meg. A maghz kivgsa utn aprtsuk kisebb darabokra, bltsk t, s tegyk egy zomncozott fazkba. ntsnk r 9 dl vizet, adjunk hozz fl vanliarudat hosszban ketthastva, s fedõ alatt fõzzk puhra. Kzben 4 nagyobb tojs srgjt 14 dg mzzel s egy csipetnyi sval verjnk fel habosra. Lassan engedjk fel 1 liter friss, hideg tejjel, s nhny percig folyamatosan keverjk. Ha nyers tejet hasznlunk, azt elõtte egy kln erre a clra fenntartott, s elõzõleg kivizezett vastag fal zomncozott ednyben forraljuk fel, mert a lass fõzstõl megsavanyodhat. A bõrsds elkerlsre clszerû a tejet hideg vzbe lltani, s idõnknt megkeverve lehûteni. Nem kell felforralni a nyers tejet, ha garantltan friss. Vegyk le az almakomptot a tûzrõl, s lassan adagolva keverjk hozz a tejes ppet. Tovbbra is llandan, s a gymlcs sszezzdsa valamint a kiloccsans elkerlse rdekben egy irnyban kevergetve takarklngon fõzzk kb. hromnegyed rig. Sûrts kzben a kevergetst rvid idõre se hagyjuk abba, mert klnben a tej sszefut, s dobhatjuk ki az egszet. Fõzs kzben a levest mg lland kevers mellett se hagyjuk felforrni, mert ebben az esetben is sszefut. Sûrts utn engedjnk hideg vizet a mosogatba, lltsuk bele a fazekat, s keverjk tovbb, amg lehûl. Csak hûtõszekrnyben trolhat. A jobb helykihasznls, s az esetleges kimls elkerlse rdekben a ksz levest tltsk egy 2,5 literes befõttesvegbe. Hidegen tlaljuk. Mivel trols alatt a vz kicsapdik a tetejn, a mz pedig lel az aljra, tlals elõtt keverjk ssze. Akinek nem brja a torka a hideg teleket, az nhny msodpercre tegye az almalevest teljes lngra, hogy szobahõmrskletre melegedjen. Ne hagyjuk kimerve felmelegedni, s tlen a fûtõtestre se tegyk, mert a lass melegtstõl megsavanyodik. Tlen hûtõhzban raktrozott kemny s nem tl rett jonatnalmbl is kszthetnk levest. A fenti mennyisgû leves 4 szemlynek 2 napra elegendõ.
Igen zletes gymlcslevest kszthetnk meggybõl is, 16 dg mzzel destve. Erre a clra legalkalmasabb a kiss savas zû Pndy vegmeggy. A sttbord, desks tkezsi meggyfajtkbl kzel sem lehet olyan finom, illatos s lnkpiros sznû levest kszteni, mint ebbõl az ttetszõ vilgospiros fajtbl. A friss fogyasztsra szolgl kõrsi meggy igen finom ugyan, de kompt– illetve stemnyksztshez tl des. Az almval megegyezõ mennyisgû, gondosan kivlogatott s megmosott friss meggyet addig fõzzk, amg a hja be nem repedezik, mert a levt csak gy engedi ki. Ebben az esetben fokozottan gyeljnk arra, hogy a tejes ppet vkony sugrban ntsk a kompthoz, amely nem lehet forr, klnben a Meggyleves meggrzesedik.
Tlen gyorsfagyasztott meggyet is hasznlhatunk, a meggybefõttel azonban vigyzzunk, mert a benne lvõ tartstszertõl megcsomsodhat a tej. Felengeds elõtt a meggybefõttet mr ne fõzzk, mert ez jelentõs zvesztesget okoz, az elõzõleg felforralt tejet pedig hagyjuk szobahõmrskletre lehûlni, mert gy kisebb az sszefuts veszlye. Sajnos a megszokott nyri z mg ezeknek a szablyoknak a betartsa esetn sem biztosthat. A meggybefõttel ugyanis hasonl a helyzet mint a komptalmval. Hiba jobb zû a rtesalma a tli trolsra alkalmas almknl, az jbli fõzs kvetkeztben annyira tnkremennek a zamatanyagai, hogy tlen a kevsb jzû nyers jonatn almbl finomabb leves kszthetõ, mint az egyszer mr hõkezelt komptbl. Jobban jrunk teht, ha tlen gyorsfagyasztott meggyet hasznlunk erre a clra. A mirelit meggyet fagyott llapotban tegyk a fõzõvzbe, gy jobb ze lesz s kevsb fõ szt. Ha nem tudunk hozzjutni friss gymlcshz, akkor lehûts utn keverjnk a levesbe kevs citromlevet. A citromsav kioldja a gymlcs levt, s ezltal sznesebb teszi a tejes krmet. (Fõzs kzben a meleg lhez ne adjunk citromlevet, mert megtrsodik tõle a tej.)
Gymlcslevest nem csupn almbl s meggybõl kszthetnk, hanem birsalmbl, rett egresbõl, szilvbl, jostbl, fonybl, fekete berkenybõl vagy ms gymlcsbõl is, azonban legalkalmasabbak erre a clra a savanyks zû gymlcsk. Mindig gyeljnk arra, hogy csakis kifogstalan minõsgû s rett gymlcst hasznljunk, mert klnben krba vsz az a sok munka, amit ezeknek a krmleveseknek az elksztsbe fektettnk. Nagyon fontos mg, hogy a beszerzett tej friss legyen. Savany gymlcsk hasznlata esetn mr a msnapos tej is meggrzesedik, s a leves eltarthatsgi ideje jelentõsen cskken. Aki igazn finom levest akar kszteni, gyeljen a gymlcs fõzsi idejre is. Akkor zrjuk el alatta a tzet, amikor legintenzvebb az illata. A tlfõztt gymlcs rohamosan veszt zbõl, a nem elgg megfõztt pedig nem festi meg a levest. Az is sokat javt az zn, ha hztji tojst s zsrds nyers tejet hasznlunk hozz.
|