Patisszonfzelk
2004.11.26. 18:47
Hogy mi-mindenbl lehet fzelket fzni!
Patisszonfõzelk
1,1 kg fehr hj, megmosott patisszont daraboljunk ujjnyi vastag szeletekre, a magjt kiskanllal kaparjuk ki, hmozzuk meg, s kposztareszelõn reszeljk le. Egy dinyi vrshagymt vgjunk aprra, s 1 evõkanl tolajon dinszteljk vegesre. Tegyk r a lereszelt patisszont, valamint egy kis csokor aprra vgott petrezselymet, s dinszteljk mg pr percig. Utna az sszeesett patisszont engedjk fel annyi vzzel, hogy flig ellepje, adjunk hozz 1 ppozott mokkskanl st, s idõnknt megkeverve fedõ alatt proljuk kb. 10 percig, amg megpuhul. Vgl a Karalbfõzelknl lert mdon rntsuk be. A fûszeres telek kedvelõi a patisszon jellegtelen zt a fõzõvzhez adott negyed mokkskanl majorannval, lestynnal, bazsalikommal vagy trkonnyal feljavthatjk. Ha mdunkban ll, akkor nyron ezeket a fûszernvnyeket frissen szerezzk be, mert zld llapotban sszehasonlthatatlanul finomabbak, mint megszrtva s aprra zzva. Egybknt a piacon ma mr egyre gyakrabban knlnak friss fûszereket, a legtbbjk azonban az erklyre kirakva cserpben is felnevelhetõ. Az ily mdon zestett fõzelket ajnlatos kevs almaecettel savanytani, de erre a clra jl hasznlhat a trkonyecet is. Mivel a mirelit patisszon vztartalma magasabb, tlen a fõzõednyben felengedett s megdinsztelt patisszonra csak annyi vizet ntsnk, hogy egyharmadig rjen. Ugyancsak ennyi vz kell a magas vztartalm, zsenge patisszonra.
|